در حقیقت، از فاکتورهای رشد پلاکتی سرم فرد برای تحریک کلاژن سازی پوست خودش استفاده می شود. از پلاسمای غنی از پلاکت می توان بعد از لیزر درمانی و نیز می توان به صورت مخلوط با چربی فرد برای افزایش دوام چربی و نیز تحریک کلاژن سازی در تزریق چربی بهره گرفت.
لیزرهای جوان ساز را می توان به۲دسته تقسیم کرد؛ یکی لیزرهای تهاجمی که زخم ایجاد می کنند و لیزرهای غیرتهاجمی که زخم ایجاد نمی کنند. برای جوان سازی پوست با لیزر، لیزر دی اکسیدکربن، نتایج بسیار عالی دارد اما از طرفی، زخم ایجاد شده نیز عمیق است و فرد نیاز دارد که حداقل ۷ تا ۱۰ روز را در منزل استراحت کند. خطر لک شدن پوست، باقی ماندن قرمزی پوست به مدت طولانی و حتی خطر رخداد جوشگاه نیز وجود دارد.لیزر ارنیوم نیز گاه مورد استفاده قرار می گیرد اما چون عمق نفوذ آن به پوست کمتر از دی اکسیدکربن است، کاربرد کمتری برای جوان سازی پوست و تحریک کلاژن سازی دارد.
امواج رادیویی نیز با هدف تحریک کلاژن سازی از طریق ایجاد حرارت زیر پوست کار می کنند. دستگاه های مختلفی هستند که از این امواج برای ایجاد جوان سازی استفاده می کنند اما واقعیت این است که جواب گرفتن از این دستگاه ها هم به اپراتور (فرد انجام دهنده) بستگی دارد و تکنیک و وقتی که برای این کار می گذارد. این نکته را نیز باید گفت که امواج رادیویی در بعضی ها خیلی خوب جواب می دهد ولی در برخی چندان موثر نیست.
مواد دارویی متعددی در جوان سازی پوست موثرند؛ از جمله رتینوییدها، اسیدهای میوه، ماتریکسیل، ضدآفتاب ها، کِرِم های حاوی استروژن گیاهی و بالاخره کِرِم ها و لوسیون های حاوی ویتامین های مختلف به خصوص ویتامین هایCوE.رتینوییدهای موضعی مانند ترتینویین از دیرباز در درمان بیماری های مختلف پوستی مانند آکنه (جوش غرور جوانی) کاربرد داشته اند و همچنین در درمان آسیب های پوستی ناشی از نور آفتاب و نیز پیری پوست ناشی از افزایش سن به کار می رفته اند.
از قدیم، کیسه کشیدن به عنوان راهی برای لایه برداری پوست صورت و بدن مطرح بوده است. استفاده از کیسه و سفیدآب در حمام های عمومی قدیم برای پدربزرگ ها و مادربزرگ ها یک عادت بوده است. امروزه نیز همچنان عده ای عادت کیسه کشیدن را حفظ کرده اند که باید گفت آنها به ارزان ترین راه جوان نگاه داشتن پوست دست یافته اند؛ چرا که بسیاری از دستگاه های امروزی، مثل میکرودرم ابریشن، از مکانیسمی شبیه کیسه کشیدن و سفیدآب برای جوان سازی پوست استفاده می کنند. در این روش، کریستال های اکسید آلومینیوم با فشار روی پوست پاشیده می شود و توسط همین دستگاه مجددا تحت مکش قرار می گیرد. این پاشیدن باعث لایه برداری پوست و تحریک کلاژن سازی پوست می شود. این روش همچنین به افزایش نفوذ داروهای موضعی توسط بیمار نیز کمک شایسته ای می کند.
لایه برداری شیمیایی پوست توسط اسید میوه با اسید تری کلرواستیک از روش های قدیمی برای جوان سازی پوست به شمار می رود. اگرچه از زمانی که لیزرهای مختلف وارد بازار شده اند،
امروزه داروهای متعددی در داروخانه ها وجود دارند که ادعا می کنند با مصرف آنها فرد از پوست شاداب تر و جوان تری برخوردار خواهد شد. بیماران نیز با مصرف این قرص های جوانی نتایج مختلفی را ذکر می کنند.
عصاره هسته انگور همراه با ویتامینCموجب خنثی شدن آنزیم های تخریب کننده پوست می شود و به این ترتیب از پیری زودرس جلوگیری می کند. در این قرص های جوانی و ضدچروک ویتامینCنیز جایگاه ویژه ای دارد. به عنوان نمونه، در یکی از قرص های ضدچروک موجود در بازار، ویتامینCبه طور طبیعی از گیاه آسرولا گرفته شده که در ساخت کلاژن های جدید کاربرد دارد.
منبع: جوان سازی پوست
درباره این سایت